Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Fyra tips när du lägger marksten

Fyra tips när du lägger marksten

Noggrant utvald marksten runt huset har ungefär samma estetiska funktion som mattan under soffgruppen inomhus: den binder ihop helheten och lyfter fram det vackra. Med olika material- och mönsterval går det att skapa en rustikt naturnära eller elegant, modern känsla.

Smakfulla kombinationer

Att blanda betongprodukter med natursten är ett bra sätt att få ett resultat som är både vackert och funktionellt. I vårt sortiment hittar du bland annat prisvärd marksten av betong från Benders. Skapa exklusivitet med detaljer som kantsten i granit eller dekorera med kullersten och singel. Natursten som granit finns i många olika ytbearbetningar som passar fint för olika ändamål.

Charmig och rustik marksten

Om du istället söker känslan av gamla gator och torg kan vi rekommendera markstensserien Rustik från S:t Eriks. Stenen är trumlad för att få sin speciella karaktär med lätt slitna kanter. Rustik kan gärna kombineras med släta plattor. I serien finns också belysningsstenar som med fördel kan läggas i linjer på garageuppfarten för att visa vägen i vintermörkret.

Fyra tips som hjälper dig att lyckas

Tänk på helheten
Generellt gör sig en kraftigare struktur särskilt bra till stora hus, medan mindre mönsterbildningar passar till lite mindre bostäder.
Led bort regnvatten
Lägg med ett fall på ett par centimeter per meter för effektiv avrinning, så slipper du pölar efter regnskurar eller spolning.
Motverka ogräs
Förr eller senare kommer det att växa upp ogräs mellan plattorna. Om du helt vill undvika det bör markstenen läggas på en gjuten betongplatta.
Välj en tålig sten
På garageuppfarten bör stenen vara garageklassad. Klassningen innebär som regel att såväl natursten som marksten bör ha en tjocklek på minst 6-7 cm.