Att tilläggsisolera platta på mark, krypgrund eller källare är förknippat med en del risker och svårigheter. Dessa måste du som ska utföra arbetet ha kunskap om innan projektet sätter igång. Annars riskerar du skapa problem med fukt och mögelpåväxt som följd. Välj en tjockare isolering vid nybyggnad eller tillbyggnad, det är en lönsam investering. När det gäller att tilläggsisolera källarvägg är det absolut bäst att göra detta utifrån, normalt i samband med dräneringsarbete.
Vid nybyggnation av platta på mark är det effektivaste sättet att använda färdiga grund och sockelelement. Dessa leder till ett effektivt arbetssätt och skapar en fuktsäker och varm konstruktion för gott inomhusklimat. Tänk på att se till att isoleringstjockleken för plattan blir lagom. Att tilläggsisolera i efterhand är normalt varken ett bra eller genomförbart alternativ. Undantaget är äldre byggnader där det i princip helt saknas isolering i grunden. Tänk då på att inte stänga in fukt som kondenserar, utan var noga med att den kan ventileras bort och tas om hand, till exempel genom att skapa luftspalt med hjälp av Platonmatta.
Vänd dig gärna till din Woody-kontakt för ytterligare rådgivning.
I många konstruktioner med torpargrund eller krypgrund finns det problem med fukt och mögelpåväxt. Det är då lämpligt att genomföra åtgärder för att förbättra miljön så att inte byggnaden tar skada. Se till att utreda vad problemen beror på, och hur omfattande skadorna är. Lämpliga åtgärder kan vara att tilläggsisolera såväl grundmurar, trossbotten och mark. Plasttäckning av marken, styrd ventilation eller avfuktare är andra möjliga lösningar att genomföra. Antingen som enskilda åtgärder eller i kombination med isolering.
Vänd dig gärna till din Woody-rådgivare för ytterligare information.
När det gäller att isolera källarvägg är det absolut bäst att göra detta utifrån, normalt i samband med dräneringsarbete. Genom att isolera utvändigt sparar man inte bara energi utan klimatet i källaren kommer även att bli torrare och varmare, utan att förlora användbar yta.
Viktigt! Se till att anslutning mellan isolering och befintlig vägg utförs korrekt, så att det inte kommer in fukt bakom isoleringen.
Räkna på hur mycket isolering som ger störst nytta. Normalt används 100 mm, men i vissa fall kan det vara lönsamt med upp till 250 mm tjock isolering.
Det är ofta önskvärt att isolera utifrån, men är detta inte genomförbart går det även att isolera källarvägg inifrån. Invändig tilläggsisolering innebär alltid ökad risk för fukt och mögelpåväxt. Då är det viktigt att man inte bygger in organiskt material, utan att man ser till så att fuktutfällningar på insidan av den kalla källargrunden kan evakueras på ett säkert sätt.
Vänd dig gärna till din Woody-rådgivare för ytterligare information.
Välkommen till Henrys Byggmaterial i Arvika! Ni hittar oss på Långvaksvägen 10 - 67134 Arvika.
Vid frågor ring eller maila
0570-50026 | info@henrysbygg.se